9 Dis 2011

Manusia..Malaikat dan Syaitan..

Semalam tak dapat nak update post yang best-best..tapi hari nih gagahkan jugak cari benda best-best..nanti kalau tak de info-info menarik nanti orang tak nak datang singgah blog kita..betul tak..hehehe..so..saya rasa post nih best dah boleh kita kongsi sesama..
Bukan apa kita memang akan lalui semua situasi nih..sama ada kita larat atau tak untuk harung semua nih..renung-renungkan lah..:)


Situasi 1

  • Manusia - Eh..dah subuh dah..?
  • Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam..tunaikan solat Subuh mu..
  • Syaitan - Alahhh..sekejaplah..ngantuk nih..awal lagi ni..zzz
Situasi 2
  • Manusia - Nak makan, laparlah...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..mulakanlah dengan Bismillah..
  • Syaitan - Ahh..tak payahlah..dah lapar nih!..makan saja..sedapnya..
Situasi 3
  • Manusia - Hari ni nak pakai apa ye ?....
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..pakailah pakaian yang menutup aurat..
  • Syaitan - Ehh...panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung !


Situasi 4
  • Manusia - Alamak, dah lewat !...
  • Malaikat - Bersegeralah wahai manusia, nanti terlewat ke pejabat..
  • Syaitan - Ahh..awal lagi..mmm..ahhh..suruh si X tolong punchkanlah..
Situasi 5
  • Manusia - Azan sudah kedengaran...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..bersegeralah menunaikan kewajipan...
  • Syaitan - Baru pukul berapa..riles lah..awal lagi nih..
Situasi 6
  • Manusia - Eh..eh..tak boleh tengok ini..berdosa..
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..alihkan pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui
  • Syaitan - Perghhh..best tu..rugi oo kalau tak tengok..
Situasi 7
  • Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..cegahlah ia..
  • Syaitan -  Apa kau sibuk ? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah..
Situasi 8
  • Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..nasihat-menasihati lah sesama kamu..
  • Syaitan -  Sendiri pikirlah..dah besar, buat apa susah-susah..pandai-pandai lah..
Situasi 9
  • Manusia - Aku telah berdosa...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..bertaubatlah kamu..sesungguhnya Allah Maha Pengampun..
  • Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh taubat..muda lagikan..lagipun hidup hanya sekali..(hehehe..kalau sempat la..)
Situasi 10
  • Manusia - Kalau pergi mesti seronok !!...
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu..
  • Syaitan - Jangan bimbang, tak de sesapa yang tahu..Jomlaahh..!!
Situasi 11
  • Manusia - Uhhhh..letihnya hari nih..tak solat lagi nih..
  • Malaikat - Wahai Anak Adam..taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagian di dunia dan akhirat untukmu..Solat itu wajib bagimu..
  • Syaitan - Hey anak Adam..ikutilah aku, kebahagian di dunia (sahaja) dan kebahagian di akhirat untuk mu nanti ada juga..( jangan mimpilah..!!)

1 ulasan:

ahsfantasy24 berkata...

Kita sentiasa tewas dengan syaitan.
Harap nanti kita akan jadi kuat !

Latest Post:
Kalau Tuhan Pisahkan Kita, Awak Marah Tuhan?