28 Apr 2011

Kenangan Lalu Jadi Mak Andeh...

Time baca Post share member aku kat facebook tadi teringat pasal aku..hahaha..pasal brestfeed...time tu terasa aku macam mak andeh..gabra gile aku time tu..
Cite dia gini..time tu aku dah ada anak nombor 3 tu..kira anak aku nombor 3 tu memang kaya minum susu aku..alhamdullilah..time dia susu aku memang banyak..time tu aku memang seronok kasi dia b/feed..tapi disebabkan kesian kat anak yang 2 orang tu ler aku jadi mak andeh sekejap...
Time tu memang hangat pasal H1N1...Habis ofis macam biasa ambik anak-anak...time nak tunggu ayah dia balik aku duduk rumah mak aku kejap...kiranya memikirkan susu ibu nih banyak antibodi..aku pun mengerahkan kedua-dua anak aku yang lain minum susu yang aku perah kat opis..hahaha..si kakak time tu dah 4 tahun lebih..mula-mula tak mau minum...mak aku kira defend jugak cucu dia (si kakak ler)..sebab tak nak minum...tapi atas arahan aku kena ler jugak dia menelan..yang si abang..time tu yelah baru 2 tahun lebih kira tak kisah lagi..si adik macam biasa ler memang itu ler makanan dia...
Tetiba..habih je minum susu tu..tak sampai sejam..kakak kata dia sejuk sangat..aku ajak dia mandi..itu pun kejap sebab kata dia badan dia macam nak demam..tapi aku buat tak kisah sebab ingat alasan dia je semata-mata...lepas je mandi..siap-siap bedak semua..dia terbaring je..eh...pelik jugak..rasa dahi dia..punye ler panas sangat...alamak cuak aku...mak aku apa lagi membebel ler dia...aduh..risau pun dapat..kena marah pun dapat...padan muka aku...
Call my laling..lepas maghrib bawak kakak ke klinik..time tu memang aku rasa bersalah..hahaha..cite kat doktor senyum je doktor...musti kata doktor..gile apa mak budak nih....hahaha...so macam biasa doktor kasi ubat demam...kira malam tu aku memang tak tido..rasa bersalah sangat kat kakak...
So..moral of story..hehehe...korang kalau nak kasi arahan tu beringat ler..bile dipikirkan balik betul jugak kata mak aku..kira kakak tu dah besar..mungkin perut dia tak dapat terima susu tu..tapi alhamdullilah..walaupun tak lama aku nyusu kakak..tapi aku yakin dia dah kenyang minum susu aku..insyallah..sebab aku tak nak kat sana aku kena soal..takut woo..hahaha...

2 ulasan:

ariezack berkata...

hahaha.... gelojoh tol ka ko ni tun... agak-agak la...

Etun Amin berkata...

hahaha..time tu dah seronok nak kasi anak b/feed tu sampai yg dah besor pun aku kerah minum jugak..:)